vineri, 13 august 2010
Turcia
Turcia, tara care se intinde pe doua continente are la bază o istorie veche si bogata, iar în acelaşi timp este membra a lumii moderne. Aceasta tara minunata reprezinta un amestec cultural, o sinteza intre est si vest, in timp ce din punct de vedere geografic reprezinta podul intre Europa si Asia.
Turcia combina frumusetile naturale cu patrimoniul sau vechi de 10.000 ani, oferind astfel vizitatorilor o oportunitate unica de a descoperi trecutul si de a se bucura de viata si cultura moderna, in acest loc minunat, cunoscut si sub denumirea de Asia Mica.
Turcia şi mai ales Riviera Turcească este foarte populară din punct de vedere turistic. Staţiunile turistice situate pe litoralul nisipos de aproape 8000 de kilometrii a Mării Egee şi a Mării Mediterane, sunt vizitate anual de milioane de turisti străini. Este considerata un paradis cu soare, plaja, mare, lacuri, munti, care ofera o vacanta unica, o schimbare majora fata de viata de zi cu zi. Un lucru insa este sigur: o vizita nu este de ajuns in aceasta tara minunata. Odata ajunsi aici, vizitatorii vor sa revina din nou si din nou sa mai descopere cate un coltisor din acest rai al vacantelor.
Turcia este pamantul cu o mie de fete, unde traditia este prezenta in zilele cotidiene. Este renumita pentru plajele cu nisip si apa marii de culoare turcoaz, pentru comorile sale unice din antichitate, pentru bogatiile naturale, pentru ospitalitatea pe care locuitorii sai o arata fata de turisti, dar si pentru bucataria sa, care detine unul dintre locurile fruntase in lume.
Mulţumită condiţiilor meteorologice favorabile, sezonul de vara aici incepe cam pe la sfarsitul lunii aprilie si in unele locuri tine aproape pana la sfarsitul lui octombrie. Datorita pozitei sale specifice, intre Europa si Asia si intre trei mari, clima in Turcia este foarte variata. In mod general este dominata de clima subtropicala, cu veri fierbinti si ierni moderate. Exceptie la acesta face partea de est a tarii, unde in toata perioada anului temperatura este mai scazuta.
Cel mai vizitat oras si totodata statiune turistica de pe riviera turceasca este Antalya, dupa care urmeaza Belek, Alanya, Kemer, Marmaris, frumoasa Fethiye, Bodrum şi Cesme. Cei mai mulţi turişti sunt din Rusia, Germania şi Europa de Est, dar creste si numarul vizitatorilor arabi. Ceea ce face Antalya si mai interesantă este, ca iarna se poate schia in Muntii Taurus care inconjoara orasul, iar apoi se poate face o baie in mare.
In afara de oraşele de pe riviera, o alta destinatie foarte populara in Turcia este Istanbul, capitala culturala a tarii, faimoasa nu numai din cauza bogatiei culturale si a numeroaselor obiective turistice antice, medievale si noi, ci si pentru multitudinea restaurantelor, pub-urilor si locurilor de distractie care ofera o viata de noapte agitata.
Alte obiective turistice vizitate si cunoscute din Turcia sunt: Oraşele vechi Izmir, Troia, Efes – care ofera turistilor ruinele oraselor antice greceşti; Pamukkale - cunoscut pentru cele mai mari bazine de calcar cu apa termală din lume precum si Kappadokia – faimos pentru aranjamentele de case subterane din pesteră.
Dar nu putem trece fara sa mentionam regiunile din Turcia, cu binecunoscutele
localitati:
Marea Marmara (Balikesir, Bilecik, Bursa, Canakkale, Istanbul, Kocaeli-Izmit, Kirklareli, Sakarya, Tekirdag, Yalova)
Marea Egee (Afyon, Aydin, Denizli, Kutahya, Manisa, Mugla, Usak, Izmir)
Marea Neagra (Amasya, Artvin, Bartin, Bayburt, Bolu, Cankiri, Duzce, Giresun, Gumushane, Karabuk, Kastamonu, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Trabzon, Zonguldak)
Anatolia Centrala (Aksaray, Ankara, Corum, Eskisehir, Karaman, Kayseri, Konya, Kirikkale, Kirsehir, Nevsehir, Nigde, Sivas, Yozgat)
Marea Mediterana (Adana, Antalya, Burdur, Hatay, Isparta,Kahramanmaras, Osmaniye, Icel)
Anatolia de Sud Est (Adiyaman, Batman, Diyarbakir, Gaziantep, Kilis, Mardin, Sanliurfa, Siirt, Sirnak)
Anatolia de Est (Agri, Ardahan, Bingol, Bitlis, Elazig, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Igdir, Kars, Malatya, Mus, Tunceli, Van)
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu